Hiphop


På en danseklasse i hiphop kan du forvente å lære grunntrinn og grunnleggende kroppsbeherskelse. Vi jobber med koordinasjon i kroppen ved å isolere de ulike kroppsdelene. Du lærer noen moves som du kan øve på selv og videreutvikle, og som du kan danse når du skal ut på dansegulvet eller jamme hjemme i stuen.
Man lærer gjerne koreografi/kombinasjon i løpet av klassen, men det er ikke slik at vi nødvendigvis kjører samme koreografi flere uker på rad.
Om du liker hiphopmusikk, så er dette klassen for deg! Vi tilbyr kurs for både nybegynnere, litt øvede og øvede dansere.
Hiphop er en fusjonsdans og blander inn elementer fra popping, locking og break også, så du kan både se waves, isolasjoner og gulvarbeide i hiphop, men kjennetegnet er ofte den groovy kroppen med mye dynamikk.
Les mer fakta om dansen:
Hiphop er en subkultur, men her snakker vi om dansestilen hiphop. Navnet kom pga. musikken da det err hiphopmusikk man danser til. Så uansett om breaking er den originale hiphopdans, brukes ordet i dag om den blandingen som oppstod på nattklubbene og på gata i bl.a. New York City og los Angeles på 80-tallet. Denne spontane blandingen bestod i grove trekk av popping, locking, breaking og “social party dances”. Disse “social party dances” betraktes som hiphopdansens vokabulær og grunntrin. Her kan vi bl.a. nevne “The Alf”, “Roger Rabbit”, “The Wop” og “Running Man”. I dag blandes stadig flere elementer inn, og som musikken, er dansen en fusjon og en samplet sammensetning.

Hva er Hip Hop? En kort og forenklet introduksjon i dansens perspektiv:
…en subkultur, en livsstil, en kunstform som rommer flere elementer av musikk, dans, streetart, klær, språkbruk/slang etc. etc.
Vi kan nevne bl.a DJing, MCing/Emceeing (Master of Ceremony/Microphone Controller), b-boying/b-girling (b’en refererer til break, beat eller Bronx. Dansen som også er kjent som breakdance), writing (graffiti) og beatboxing…
Man kan prøve å definere Hip Hop fra flere ulike vinkler, men det er uansett en vanskelig oppgave, fordi begrepet rommer så mye!
Hiphop er et begrep, som først kom ETTER at kulturens mange elementer hadde oppstått. Afrika Bambaataa (“The Godfather of Hip Hop Culture”, wikipedia) kan i denne forbindelsen nevnes som en av de første, hvis ikke den første, til å bruke begrepet som en overordnet betegnelse for kulturen.

Mange personer, begivenheter, kulturer og sjangre er forgjengere for Hiphop, men viktigst å vite er at hiphopkultur er en svart kultur skapt av afrikansk og karibisk amerikanere. Og for de fleste vil én person alltid være den viktigste referanse: Mr. James Brown og all hans fete funk. Hiphop i dag ville ikke vært det samme uten han, både når det gjelder musikken og dansen.
Hvor og når Hip Hop ble født er sikkert forskjellig alt etter hvem du spør, men i august 1973 på 1520 Sedgwick Avenue, Bronx i New York City skjedde noe historisk:
DJ Kool Herc (“The Father of Hip Hop Culture” wikipedia), som var immigrant fra Jamaica, holdt sin første av de mange senere berømte festene/jam’ene. Han var den første som mikset break-beats sammen (den funky trommesolo-delen av allerede eksisterende plater). Det var disse festene og musikken der som inspirerte folk til å danse, og til å danse moves, som var starten på det som vi kjenner som b-boying/b-girling i dag. Det skal selvfølgelig nevnes at denne dansen har røtter lengre tilbake enn 1973! (For eksempel Tap-dance, Lindy-hop, Salsa og tradisjonelle afrikanske danser som eksempler.)
Hiphopdans hadde sin startfase på midten av 80-tallet i de store byer i USA hvor New York og Los Angeles måske er kjent for de viktigste gruppene. B-boying/b-girling og funk-styling fantes allerede og var mainstream kjent pga. mediaeksponeringen (f.eks. filmene ”Beatstreet” og ”Breakin’”).
Det var på klubbene hvor de spilte hiphop-musikk, at party-moves’ne (social party dances) ble danset, og disse trinnene er en grunnleggende base for den dansen vi i dag kjenner som Hiphopdans. Hiphopdans oppstod altså som et spontant mixup av alle de ulike dansene, danset til hiphopmusikk, danset med frihet og følelser. New Yorks MOPTOP Crew ogdet Los Angeles baserte crew Soul Brothers bør nevnes som noen av de viktigste pionerer.

Hiphop klasser på Subsdans: